Synsam Aktie: Analyser & Data

Jacques Perrier

Synsam Aktie: Analyser & Data

Synsam aktie (SYNSAM.ST) har blivit ett intressant val för investerare som söker tillväxt inom optikbranschen i Norden. Synsam AB, med sitt breda sortiment av glasögon, solglasögon, sportglasögon och kontaktlinser, har etablerat sig som en ledande aktör. Företagets aktie har presterat starkt på börsen och visar på en stabil finansiell hälsa.

Synsam AB:s historia och verksamhet

Synsam AB grundades 1968 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Företaget har vuxit till att bli en av de största aktörerna inom optikbranschen i Norden. Med cirka 4 000 anställda och verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Finland, erbjuder Synsam ett omfattande utbud av produkter och tjänster.

Synsam är inte bara en traditionell optiker; de har också utvecklat prenumerationstjänster för glasögon och kontaktlinser under varumärket Synsam Lifestyle. Detta innovativa tillvägagångssätt har bidragit till företagets tillväxt och kundlojalitet. Dessutom tillhandahåller Synsam ögonundersökningar och säljer sina produkter genom både egna och franchisedrivna butiker samt via e-handel.

Aktieprestanda och finansiell översikt

Synsam aktie har visat en positiv utveckling på börsen. Vid stängning den 7 juni 2024 var aktiekursen 56,00 SEK, vilket innebär en ökning med 1,82% för dagen. Under de senaste sex månaderna har aktien stigit med 33,97%, och hittills i år har den ökat med 22,27%. På ett års sikt har aktien gått upp med 18,02%, och över en femårsperiod har den stigit med 8,74%.

Marknadsvärde och nyckeltal

Synsam AB:s marknadsvärde uppgår till 8,27 miljarder SEK. Företaget har en beta på 0,41, vilket indikerar låg volatilitet jämfört med marknaden. P/E-talet (pris/vinst-förhållande) ligger på 24,03, vilket kan tolkas som att aktien är något övervärderad, men det kan också spegla investerarnas förväntningar på framtida tillväxt.

  • Vinst per aktie (EPS): 2,33 SEK
  • Utdelning och direktavkastning: 1,80 SEK (3,21%)
  • Omsättning (TTM): 6,02 miljarder SEK
  • Nettoresultat (TTM): 348 miljoner SEK
  • Rörelsemarginal: 5,79%
  • Avkastning på tillgångar (ROA): 5,55%
  • Avkastning på eget kapital (ROE): 13,56%

Dessa nyckeltal visar på en solid finansiell grund och effektiv användning av resurser.

Jämförelse med konkurrenter

Synsam AB verkar inom samma industri som flera andra stora aktörer. Några av dess konkurrenter inkluderar:

  • Elekta AB (publ) (EKTA-B.ST): Marknadsvärde 25,848 miljarder SEK
  • Bausch + Lomb Corporation (BLCO): Marknadsvärde 5,431 miljarder USD
  • Carl Zeiss Meditec AG (AFX.DE): Marknadsvärde 7,616 miljarder EUR
  • Alcon Inc. (ALC): Marknadsvärde 45,539 miljarder USD

Synsam AB har presterat starkt jämfört med OMX Stockholm 30 Index. Per den 7 juni 2024 var avkastningen för Synsam AB:s aktie 26,59% YTD, jämfört med OMX Stockholm 30 Index som hade en avkastning på 9,40%. På ett års sikt var avkastningen för Synsam AB:s aktie 22,19%, medan OMX Stockholm 30 Index hade en avkastning på 14,41%. På tre och fem års sikt har dock indexet överträffat Synsam AB:s aktie med avkastningar på 14,52%.

Framtidsutsikter och tillväxtstrategi

Synsam AB har en stark marknadsposition i Norden och ett brett utbud av produkter och tjänster inom optikbranschen. Företagets investeringar i e-handel och prenumerationstjänster, tillsammans med dess omfattande butiksnätverk, ger det en konkurrensfördel i en allt mer digitaliserad marknad.

Synsam AB:s strategi att erbjuda både kvalitetsprodukter och omfattande ögonvårdstjänster under ett och samma tak, samt dess starka varumärke, bidrar till att stärka kundlojaliteten och öka marknadsandelen. Med en solid finansiell grund och en tydlig tillväxtstrategi ser framtiden ljus ut för Synsam AB och dess aktieägare.

Synsam aktie: en investering för framtiden

Synsam AB (publ) är en ledande aktör inom optikbranschen i Norden med en stark finansiell ställning och goda framtidsutsikter. Företagets aktie har visat en imponerande utveckling på börsen, och dess omfattande produkt- och tjänsteutbud, tillsammans med en stark närvaro både online och offline, gör det till en attraktiv investering för framtiden.

Synsam AB:s fortsatta fokus på innovation och kundnöjdhet, kombinerat med dess strategiska investeringar i digitalisering och prenumerationstjänster, positionerar företaget väl för att dra nytta av framtida tillväxtmöjligheter. För investerare som söker en stabil och växande aktie inom optikbranschen, kan Synsam aktie vara ett utmärkt val.

Frågor och svar om Synsam aktie

I denna sektion dyker vi djupare in i Synsam AB:s närvaro på aktiemarknaden, en ledande aktör inom optikbranschen i Norden. Med en imponerande historik av tillväxt och en stark finansiell prestanda, har Synsam AB visat sig vara en intressant investering för många. Låt oss utforska några av de mest pressande frågorna kring Synsam aktie för att ge en klarare bild av dess värde och potential för framtida tillväxt.

Vad är Synsam AB:s nuvarande marknadsvärde och hur har aktien presterat det senaste året?

Synsam AB:s marknadsvärde är 8,27 miljarder SEK. Aktien har haft en positiv utveckling det senaste året, med en uppgång på 18,02%. Detta speglar företagets starka position på marknaden och dess förmåga att generera värde för sina aktieägare.

Hur står sig Synsam jämfört med sina konkurrenter på börsen?

Synsam AB presterar starkt jämfört med sina konkurrenter och OMX Stockholm 30 Index. Med en avkastning på 26,59% YTD överträffar Synsam både indexet och flera av sina konkurrenter, vilket indikerar en stark marknadsposition och ett gott förtroende från investerare.

Vilka är de viktigaste nyckeltalen för Synsam AB och vad säger de om företagets ekonomiska hälsa?

Viktiga nyckeltal för Synsam AB inkluderar ett P/E-tal på 24,03, en vinst per aktie (EPS) på 2,33 SEK, och en direktavkastning på 3,21%. Dessutom har företaget en rörelsemarginal på 5,79% och en avkastning på eget kapital (ROE) på 13,56%. Dessa nyckeltal visar på en stark ekonomisk hälsa och en effektiv användning av kapital, vilket bådar väl för framtida tillväxt.

Vilken utdelning erbjuder Synsam och hur har den förändrats över tid?

Synsam AB erbjuder en utdelning på 1,80 SEK med en direktavkastning på 3,21%. Detta är ett tecken på företagets lönsamhet och dess åtagande att återföra värde till sina aktieägare. Utdelningshistoriken visar på en stabil och möjligtvis växande utdelning, vilket är attraktivt för investerare som söker både tillväxt och inkomst.

Vilka framtidsutsikter ser Synsam för sin verksamhet och dess aktie?

Med en stark marknadsposition i Norden och en strategi som omfattar investeringar i e-handel och prenumerationstjänster, har Synsam AB goda förutsättningar för fortsatt tillväxt. Företagets fokus på kvalitetsprodukter och omfattande ögonvårdstjänster, tillsammans med en stark finansiell grund, gör att framtiden ser ljus ut för Synsam och dess aktieägare.