Ambea Aktie: Analyser & Data

Jacques Perrier

Ambea Aktie: Analyser & Data

Ambea aktie är ett populärt val bland investerare som söker exponering mot vård- och omsorgssektorn. Företaget har visat stark prestanda på flera börser och erbjuder en stabil utdelning. Men vad är det som gör Ambea aktie så intressant? Här kommer vi att utforska företagets verksamhet, aktiekursens utveckling, finansiella nyckeltal och framtidsutsikter.

Ambea AB och dess verksamhet

Ambea AB är ett svenskt företag som är verksamt inom vård och omsorg. Företaget erbjuder en rad tjänster inom äldreomsorg, funktionsnedsättning och psykiatri. Ambea har en stark marknadsposition och är en av de ledande aktörerna inom sitt område i Sverige. Företaget driver flera vårdhem och specialiserade boenden, och har även verksamhet i Norge och Danmark.

Ambea strävar efter att leverera högkvalitativa tjänster som förbättrar livskvaliteten för sina brukare. Företagets affärsmodell bygger på långsiktiga kontrakt med kommuner och landsting, vilket ger stabila intäktsströmmar. Dessutom har Ambea en stark företagskultur som betonar innovation och kontinuerlig förbättring.

Aktiekurs och prestanda

Ambea aktie har haft en intressant utveckling på börsen. På den senaste handelsdagen, 7 juni 2024, stängde aktien på 6,36 EUR på Frankfurtbörsen, vilket motsvarar en liten ökning med 0,32% från föregående dag. På Stockholmsbörsen stängde aktien på 72,75 SEK, en minskning med 0,34%. Under det senaste året har aktien haft en imponerande prestanda med en 52-veckors högsta på 73,25 SEK och en lågsta på 32,72 SEK.

Finansiella nyckeltal

Ambea har en marknadsvärdering på 540,08 miljoner EUR och ett pris/vinst-förhållande (P/E) på 10,38. Utdelningsavkastningen är 2,85%, vilket gör aktien attraktiv för investerare som söker stabila utdelningar. Företaget har en utdelning på 1,50 SEK per aktie för 2023, med förväntningar om att denna ska öka till 2,42 SEK per aktie till 2026.

För 2023 rapporterade Ambea en vinst per aktie på 5,07 SEK, med förväntningar om att denna ska öka till 9,30 SEK per aktie till 2026. Företaget har en stark kassaflöde per aktie på 19,09 SEK och ett bokfört värde per aktie på 54,93 SEK.

Riskanalys och marknadstrender

Enligt Moody’s Analytics Risk Score är Ambea klassificerad som en lågriskaktie med en poäng på 7 av 10. Sedan den 24 november 2023 har aktien haft en positiv marknadstrend, vilket gör den attraktiv för investerare. Den relativa 4-veckors prestandan är +7,89%, vilket indikerar en stark kortsiktig tillväxt.

Ambeas aktie har visat betydande volatilitet under de senaste månaderna. Den 30-dagars volatiliteten är 54,26%, medan 180-dagars volatiliteten är 41,57%. Den 52 veckors prestandan visar en stark tillväxt, vilket gör aktien till ett intressant val för investerare som söker både tillväxt och utdelning.

Utdelningsdata och framtidsutsikter

Ambea erbjuder en utdelning som har ökat stadigt över åren. Utdelningsavkastningen förväntas öka från 2,85% 2023 till 3,32% 2026. En jämförelse av utdelningsdiagrammet visar att den totala avkastningen, inklusive utdelningar, överträffar den rena aktiekursutvecklingen, vilket gör aktien ännu mer attraktiv för långsiktiga investerare.

Handelsvolymen för Ambeas aktie varierar, men den senaste handelsdagen noterades inga specifika volymer. Orderboken visar en BID/ASK-spread med 500 aktier på varje sida, vilket indikerar en relativt likvid marknad.

Ambea aktie: En framtidsspaning

Analytiker har en positiv syn på Ambeas framtid, med förväntningar om att vinsten per aktie kommer att öka stadigt. Företaget har också en stark fundamental analys med en låg riskklassificering, vilket gör det till ett säkert investeringsval.

Ambea AB är ett starkt företag inom vård och omsorg med en stabil finansiell grund och attraktiva utdelningar. Aktiens prestanda har varit imponerande det senaste året, och framtidsutsikterna ser lovande ut med ökande vinster och utdelningar. För investerare som söker en kombination av tillväxt och stabilitet är Ambea ett utmärkt val.

Ambea fortsätter att vara en attraktiv aktie för investerare som söker stabilitet och tillväxt i vård- och omsorgssektorn. Med en stark finansiell prestanda och positiva framtidsutsikter är det en aktie värd att överväga för både långsiktiga och kortsiktiga investeringar.

Frågor och svar om Ambea aktie

I takt med att allt fler investerare söker stabilitet och tillväxt inom vård- och omsorgssektorn, framstår Ambea som ett alltmer intressant alternativ. Med en stark finansiell grund och lovande framtidsutsikter, erbjuder Ambea inte bara en möjlighet till god avkastning genom utdelningar utan också potentiell kapitaltillväxt. Här följer några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att förstå varför Ambea kan vara en attraktiv investering.

Vilken var Ambeas aktiekurs den senaste handelsdagen?

Den senaste handelsdagen stängde Ambeas aktie på 6,36 EUR på Frankfurtbörsen och på 72,75 SEK på Stockholmsbörsen.

Vad är Ambeas P/E-tal och utdelningsavkastning?

Ambea har ett pris/vinst-förhållande (P/E) på 10,38 och en utdelningsavkastning på 2,85%.

Hur ser Ambeas utdelningshistorik och framtida utdelningsförväntningar ut?

För 2023 rapporterades en utdelning på 1,50 SEK per aktie, med förväntningar om att denna ska öka till 2,42 SEK per aktie till 2026.

Hur klassificeras Ambea enligt Moody’s Analytics Risk Score?

Enligt Moody’s Analytics Risk Score är Ambea klassificerad som en lågriskaktie med en poäng på 7 av 10.

Vilken har varit den relativa 4-veckors prestandan för Ambea?

Den relativa 4-veckors prestandan för Ambea är +7,89%, vilket indikerar en stark kortsiktig tillväxt.